Zakwas żytni

SKŁADNIKI

  • mąka żytnia typ 720 Szczepanki (2 szklanki, ok .350 g )
  • woda (2 szklanki, ok .450 ml)

 

PRZYGOTOWANIE

Dzień pierwszy

Do słoika lub miski wsypujemy ½ szklanki mąki i wlewamy ½ szklanki wody. Mieszamy i przykrywamy szmatką. Po 12 godzinach ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

 

Dzień drugi

Powtarzamy cały cykl z dnia pierwszego.

 

Dzień trzeci

Powtarzamy cały cykl z dnia pierwszego.

 

Dzień czwarty

Powtarzamy cały cykl z dnia pierwszego, następnie po 3 godzinach kwas jest gotowy do wyrobu chleba. Resztę kwasu możemy wstawić do lodówki i co jakiś czas dodajemy trochę mąki i wody.

Po kilku dniach przelewamy kwas do czystego słoika lub miski.

 

MĄKA WYKORZYSTANA W PRZEPISIE