Pizza domowa

SKŁAD

  • mąka pszenna typ 500 - 250 g (1,5 szklanki)
  • drożdże (świeże) - 20 g
  • sól - 5 g (1/2 łyżeczki)
  • cukier- 3 g (1/3 łyżeczki)
  • oliwa (olej) - 2 łyżki stołowe
  • woda - 150-160 ml (około ¾ szklanki)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA CIASTA (mikser):

Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i dodajemy letnią wodę, mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy (około 6-7 minut na wolnych obrotach). Ciasto po wymieszaniu formujemy w kulkę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20minut. Po tym czasie rozciągamy ciasto rękoma (wałek) na okrągły kształt według wielkości blachy. Następnie ciasto smarujemy sosem i układamy składniki według uznania (ser, salami itp.). Odstawiamy pizzę w ciepłe miejsce na czas ok. 25 min, pieczemy w piecu o temperaturze około 230 stopni Celsjusza przez czas 13-15 minut, po tym czasie wyciągamy pizzę z pieca.

 

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!

 

MĄKA WYKORZYSTANA W PRZEPISIE