Kulebiak

Choć prawdziwy tradycyjny kulebiak pochodzi od naszych wschodnich sąsiadów, na naszym stole wigilijnym jest już tradycyjnym daniem. Farsz przygotowany na bazie aromatycznej kapusty, z dodatkiem zbieranych jesienią grzybów, doskonale komponuje się z delikatnym drożdżowym ciastem. Świetnie pasuje do niego kubek grzybowej zupy albo barszczu. I choć można go przygotowywać przez cały rok, wiadomo, że najlepiej smakuje w Wigilię Bożego Narodzenia - wtedy ma największy urok.

CIASTO

  • 50 dag mąki pszennej z Młynów Szczepanki
  • 30 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA

W rondlu podgrzewamy mleko z drożdżami. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, masło, sól, cukier, a na koniec mleko z drożdżami.

Całość zarabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

 

FARSZ

  • 40 dag kapusty kiszonej
  • garść grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz
  • woda
  • 1 żółtko

 

PRZYGOTOWANIE FARSZU

Przygotowanie farszu z kapusty i grzybów rozpoczynamy od namoczenia na parę godzin grzybów. Odcedzone gotujemy ok. 20 minut z dodatkiem soli w przelanej przez sitko wodzie, w której uprzednio się moczyły. Następnie wyjmujemy z wody (nie wylewamy!) i drobno kroimy.

Cebulę szatkujemy i przysmażamy na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu.

Kapustę przepłukujemy wodą, szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz (do smaku) oraz wodę z gotowania grzybów. Całość gotujemy ok. 20 minut. Studzimy.

 

PRZYGOTOWANIE KULEBIAKA

Ciasto drożdżowe wałkujemy cienko, tworząc kształt prostokąta. Zbędną część ciasta odcinamy - można z niej przygotować elementy do ozdobienia wypieku. Na około 1/3 części ciasta rozkładamy niezbyt gruby wałek farszu (pozostawiamy wolne ciasto z góry i dołu, aby można było je swobodnie skleić). Zawijamy go jedną częścią ciasta. Na pozostałej części układamy kolejną część farszu i ponownie zawijamy. Kulebiaka smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy na natłuszczonej blaszce do piekarnika rozgrzanego do 150 st. na ok. 40 minut.

 

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!

 

/Autorka przepisu: Michalina Pietkiewicz. Przepis nagrodzony w naszym konkursie świątecznym/

 

MĄKI WYKORZYSTANE W PRZEPISIE