Chleb razowy domowy

SKŁAD

  • 200 ml - zakwas domowy 
  • mąka razowa typ 2000 - 425 g
  • mąka pszenna typ 750 - 250 g
  • drożdże - 15 g
  • sól - 10 g (1/2 łyżki stołowej)
  • cukier - 10 g (1/2 łyżki stołowej)
  • woda - około 465 ml (ciepła woda około 35–37 stopni Celsjusza)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA CIASTA (mikser)

Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i dodajemy wodę, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (około 9 minut na wolnych obrotach). Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy na około 25 minut, następnie dzielimy na 2 równe kęsy (około 680 gramów). Kęsy formujemy, układamy do forem (keksowych) i posypujemy mąką żytnią. Formy z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40–50 minut. Pieczemy w piecu o temperaturze około 230 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Wyciągamy chleby z pieca i odstawiamy do wystudzenia.

 

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!

 

MĄKA WYKORZYSTANA W PRZEPISIE