Chleb domowy

Skład:

Zakwas domowy - 200 ml (z receptury mąka typ 720 paczka)

Mąka pszenna typ 750 - 600 g

Mąka żytnia typ 720 - 100 g

Drożdże (świeże ) - 30 g

Sól - 20 g (1 łyżka stołowa)

Cukier - 10 g (1/2 łyżki stołowej)

Woda - 400 ml

Sposób przyrządzenia ciasta (mikser)

Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i dodajemy wodę, mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy (około 8minut). Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 25minut, następnie dzielimy ciasto na 2 równe części formujemy podłużne kęsy , i układamy do foremek (keksowe). Formy z ciastem odstawiamy na około 40minut ciepłym miejscu. Przed wypiekiem posypujemy chleby mąką żytnią lub smarujemy wodą, następnie pieczemy w piecu o temperaturze około 230stopni Celsjusza przez 30minut. Wyciągamy chleb z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!

 

MĄKA WYKORZYSTANA W PRZEPISIE