Chleb buraczany

Chleb buraczany znakomicie prezentuje się na śnieżnobiałym wigilijnym stole, smakuje wybornie ze śledzikiem z olejem i cebulką.

SKŁADNIKI

  • 70 dag  mąki luksusowej Szczepanki
  • 25 g drożdży
  • 1 jajo
  • 20 dag drobno startych buraczków, surowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 dag ziaren słonecznika
  • 300 ml letniej wody

Drożdże rozmieszać w letniej wodzie. Dodajemy obrane i starte na drobnej tarce buraki, oliwę, sól oraz ziarna słonecznika i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

Ciasto wyrabiamy na stolnicy, formujemy bochenek i przekładamy do podłużnej, dobrze wysmarowanej foremki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piec nastawiamy na 225 st. C  Bochenek smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 40 min.

 

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!

 

/Autorka przepisu: Małgorzata Żółkiewicz. Przepis nagrodzony w naszym konkursie świątecznym/

 

MĄKI WYKORZYSTANE W PRZEPISIE